rojaus-obuoliukai-ziema

„Agrochemos“ trąšų naujovės – dar didesnio efektyvumo ir tvarumo link

2021 07 28

Viskas pasaulyje keičiasi ir sparčiai žengia į priekį – naujovės ir permainos neaplenkia ne tik technologijų srities – vietoje nestovi ir žemės ūkio sektorius bei jo bendrovės, nuolat ieškančios naujų būdų, kaip tobulinti produktus, didinti jų efektyvumą bei tvarumą. Geidžiamiausios inovacijos žemės ūkyje yra tos, kurios ne tik lemia ūkio sėkmę, bet yra ir draugiškesnės aplinkai.

„Kiekvieno produkto pradžia yra idėja ir vizija. Mes žinome, kokios trąšos yra efektyvios ir turime viziją, kaip jų pagalba sulaukti dar daugiau derliaus. O kai tiki savo idėja, ji anksčiau ar vėliau virsta realybe, nors trąšų kūrimas ir tobulinimas yra kruopštumo ir kantrybės reikalaujantis procesas. Bandymai užtrunka ne vienerius metus, tačiau kol neįsitikinama naujojo produkto efektyvumu bei teigiama įtaka derliui bei jo kokybei – rinkoje jis nepasirodo“, – apie trąšų kūrimo ir tobulinimo procesą kalba „Agrochemos“ produktų vadovas Pranas Puidokas.

Šiuo metu „Agrochema“ kartu su pagrindine azotinių trąšų gamintoja Baltijos šalyse „Achema“ atlieka naujo produkto – karbamido, apvelto kalio humatu – bandymus. Šios trąšos jau antrus metus bandomos LŽI bandymo stotyse – atliekamas trąšų efektyvumo tyrimas žieminiams javams tręšiant pavasarį ir daromi gamybiniai bandymai Upytės ūkyje, Panevėžio rajone. Čia tiriamas trąšų efektyvumas vasariniams miežiams ir kukurūzams tręšiant prieš sėją.

„Apvėlus karbamidą kalio humatu gauname augalų mitybai itin reikšmingus trąšų savybių pakeitimus: humatai veikia kaip natūralus amidinio azoto stabilizatorius, sumažėja amoniako išgaravimas ir sulėtėja azoto virsmas iš NH2 į NO3, be to, huminės rūgštys veikia kaip natūralūs augalų šaknų stimuliantai – panaudojus tokias trąšas prieš sėją vasarojui, matomas žymus šaknyno sistemos vystymosi skirtumas. Taip pat huminės rūgštys dirvoje prisijungia ir išlaiko tokių maisto medžiagų kaip azotas, fosforas, cinkas, kalis, manganas ir kt. jonus, neleisdamos jiems susijungti į augalams neprieinamus junginius. Naujosios trąšos, sulaukus visų reikiamų tyrimų rezultatų, rinkoje turėtų pasirodyti artimiausiu metu“, – apie naujas trąšas ir jų ypatumus pasakojo P. Puidokas.

Pasak „Agrochemos“ Produktų vadovo, „Agrochema“, kurdama ir tobulindama trąšas, pirmiausiai įsiklauso į ūkininkų poreikius, nuolat ir atidžiai seka besikeičiančius aplinkos veiksnius, pasaulinės rinkos aktualijas, tad gerai žino, koks produktas yra tinkamiausias tam tikram regionui, ūkiui, dirvožemiui.

„Būtent reaguojant į ūkininkų poreikį trąšoms, reikalingoms sieros trūkumui jautriems augalams, prieš metus atsirado mūsų nauji produktai „Lyderis N30+S2,5“ ir „Lyderis N27+S6“. Šios unikalios skystos azotinės trąšos buvo sukurtos siekiant augalus pamaitinti ne tik visų trijų rūšių azotu – amidiniu, amoniakiniu ir nitratiniu – bet ir siera. Trąšose padvigubinome jos kiekį – bandėme įvairias azoto ir sieros santykio proporcijas, kol gavome tobulai suderintą ir maksimaliai veiksmingą produkto sudėtį“, – apie  kitus „Agrochemos“ produktus pasakoja P. Puidokas.

Trąšos „Lyderis“ – ir žingsnis tvarumo link: šios didžiausios koncentracijos azoto ir sieros trąšos azoto nuostoliai yra mažesni – produktas užtikrina mažesnį azoto išplovimą, nugaravimą, denitrifikaciją. Taip pat trąšų pH neutralus – produktas nerūgština dirvos, yra 100 proc. skystis be nuosėdų. Tręšiant jomis sumažinamos ir energijos sąnaudos, jas galima naudoti arti vandens telkinių, į aplinką patenka mažiau sintetinių cheminių medžiagų. Beje, skystosios azoto trąšos „Lyderis N30+S2,5“ ir „Lyderis N27+S6“ daug privalumų paveldėjo iš savo pirmtakių, trąšų „Lyderis“, pelniusių ne vieną apdovanojimą ir ne kartą išrinktų metų gaminiu. Skystosios azoto trąšos „Lyderis“ savo populiarumo nepraranda iki šiol – jos mėgstamos ir vertinamos ūkininkų.

„Tik pabandžius skirtingus produktus, pamačius jų efektą augalams ir derliui, galima išsirinkti tai, kas labiausiai tinka. Žinoma, visada verta konsultuotis ir su žemės ūkio specialistais – jų patirtis leidžia įvertinti, kaip ir kada naujus produktus pritaikyti ir naudoti, kad jie duotų geriausią rezultatą“, – sakė P. Puidokas.